VENDIAKAFFE

Kun Speciality-kaffe med minimum
80 point score i SCAE's kvalitetstest

Altid friskristet kaffe

Alle kaffer ristes på eget mikroristeri
hver for sig med individuel risteprofil

Stempelkande

kaffe med skum

Stempelkande

Stempelkanden er en utrolig populær lille kaffebrygger og et fast inventar i mange danske hjem og med god grund.

Selv om stempelkanden ikke er så trendy længere og måske bliver overhalet inden om af andre mere “populære” brygningsmetoder, så som Pour Over Kaffe eller Aeropress . Så laver den altså stadigvæk ganske glimrende kaffe.

Fremgangsmåde:

  • 1 l Stempelkande (standard Bodum)
  • Dosering: 54-56g groftmalet kaffe
  • Trækketid: 3½-4 minutter.

Klargøring af stempelkanden

Tjek at kanden er ordentligt ren inden den tages i brug.Gør det til en rutine at gøre kanden ren for hver brygning, så du brygger med helt rent udstyr.

Kaffebønner og stempelkanden

Køb friskristede hele bønner, og kværn selv den mængde du lige skal bruge. Kværn dine kaffebønner lige før du skal brygge. Det er del af selve bryggeprocessen, på samme måde som at varme vand op.

Ved stempelkaffe kværner/maler man kaffen grovere end ved de fleste andre bryggemetoder. Men kaffen må ikke blive for grov. En grovere mellemformaling og kun en anelse større korn end til filterkaffe. Det er en balancegang mellem at få mest muligt smag ud af kaffe, og kunne presse stemplet med det fine net ned inde i stempelkanden, når trækketiden er gået.

Dosering af bønner

En klassisk stempelkande er en 1 liters, og det er den vi giver en anbefalet dosering for.
Afmål 54-56 gram som udgangspunkt, er din stempelkande større eller mindre kan du dosere 8-9 gram per. kop (1.5 dl.).  Maler man relativt groft, kan man nemt finde at det kræver en dosering på 56-58 gram, for en god fyldig kaffe.
Jo “finere” man maler, jo mere smag får man foræret. Men man skal ikke male så fint, at man ikke kan trykke stemplet ned.

Dosering af vand

Kog vand op og lad det boble af i 1-2 minutter. Temperaturen på vandet skal helst være omkring de 94-96 grader.
En lille ide er at hælde 2/3 af vandet i, stoppe op – og med en røreske eller lignende få roteret rundt, så kaffen er mættet og den mest eksplosive del af blooming er sket – for så at hælde resten af vandet i.
Man kan liste stemplet på plads når man nærmer sig toppen og derfra snige resten af vandet i. Så undgår man spild på spisebordet.

Bryggetid ved stempelkaffe

Fra du hælder vand over kaffen skal du starte tiden.
Trækketiden skal være 3½-4 minutter. Har du malet relativt fint og brugt 56 gram, er 3½ minut rigeligt. Har du valgt en grov formaling kan du godt lade det stå og trække i 4 minutter.
Når tiden er gået er det så ned med stemplet, stille og roligt. Og lad lige kanden stå 30-60 sekunder før der hældes forsigtigt derfra.

Scroll to Top