Stempelkanden er en utrolig populær lille kaffebrygger og et fast inventar i mange danske hjem og med god grund. Selv om stempelkanden ikke er så trendy længere og måske bliver overhalet inden om af andre mere “populære” brygningsmetoder, så som Pour Over Kaffe eller Aeropress. Så laver den altså stadigvæk ganske glimrende kaffe.
Fremgangsmåde: 1 l Stempelkande (standard Bodum) Dosering: 54-56g groftmalet kaffe Trækketid: 3½-4 minutter. |
|
Klargøring af stempelkanden Tjek at kanden er ordentligt ren inden den tages i brug.Gør det til en rutine at gøre kanden ren for hver brygning, så du brygger med helt rent udstyr. Kaffebønner og stempelkanden Køb friskristede hele bønner og kværn selv den mængde du lige skal bruge. Kværn dine kaffebønner lige før du skal brygge. Det er del af selve bryggeprocessen, på samme måde som at varme vand op. Ved stempelkaffe kværner/maler man kaffen grovere end ved de fleste andre bryggemetoder. Men kaffen må ikke blive for grov. En grovere mellemformaling og kun en anelse større korn end til filterkaffe. Det er en balancegang mellem at få mest muligt smag ud af kaffe, og kunne presse stemplet med det fine net ned inde i stempelkanden, når trækketiden er gået. Dosering af bønner En klassisk stempelkande er en 1 liters, og det er den vi giver en anbefalet dosering for. Dosering af vand Kog vand op og lad det boble af i 1-2 minutter. Temperaturen på vandet skal helst være omkring de 94-96 grader. Bryggetid ved stempelkaffe Fra du hælder vand over kaffen skal du starte tiden.
|