Costa Rica – Black Honey – Hacienda Sonora (Centra/west Valley)
Strictly Hardbean EP – Hacienda Sonora
Ved Poas Volcano, Central Valley
100 % Black honey Processed – Arabica
Dyrket 1300 moh.
Smag: På en bund af mandler og lys chokolade har kaffen noter af whisky og grapefrugt. En helt særlig likøragtig kaffe.
Bryg: Espresso, filter, stempelkande.
Hacienda Sonora ligger i Costa Ricas centrale dal ved foden af den verdenskendte Poas-vulkan. Gårdens areal dækker cirka 100 hektar, hvoraf de 45 ligger i kraftig og forskelligartet skygge. Ud over kaffe består gården også af 35 hektar vildt skovreservat og 20 hektar sukkerrør. Den gennemsnitlige højde er 1.300 meter over havets overflade, og de fem forskellige kaffesorter, der dyrkes af Guardias, er dyrket i et miljø omgivet af eksotiske træer og anden vegetation, hvilket giver gode betingelser for høj kvalitet samt at højne biodiversiteten i den omkringliggende natur med vulkansk jord. Takket være kaffefarmens rige økosystem søger mange forskellige arter af fugle og dyr tilflugt til netop dette område.
Gårdens mikrokaffemølle er bygget i hjertet af Hacienda Sonora ved siden af en traditionel 150 år gammel sukkerrørsmølle, der er bevaret helt intakt. Al den energi, der forbruges på kaffefarmen, er 100 % vedvarende energi. Denne energi leverer strøm til kaffemøllen og giver en del gratis elektricitet til nogle af de mennesker, der bor og arbejder på gården. Den grønne energi høstes fra en naturlig vandstrøm med en speciel turbine, kendt som et Pelton-hjul.
Gårdens ansatte er en afgørende del af Hacienda Sonoras succes. Gennem deres energi, konsekvens og lokale indsigt har gården været i stand til at bygge og vedligeholde gården. Deres velbefindende er afgørende for ejerne og for gårdens ro. En af de mange ting, der gør Hacienda Sonora så forskellig fra andre gårde, er det faktum, at der tilbydes gratis indkvartering til alle arbejdere og deres familier inden for gårdens grænser. For hvert hus dækker Hacienda Sonora udgifterne til vand, affaldsindsamling og en del af deres elektricitet. Hver medarbejder nyder fuldt ud fordelene ved Costa Rica Health Insurance-systemet. Al kaffe på gården forarbejdes ved hjælp af honeyprocess efter høst behandlings metoden. Begge disse metoder kræver meget mere arbejde og pleje end den traditionelle fuldvaskede kaffe. Det hele giver dog mening, når du smager resultaterne i koppen. Ved at eksperimentere med forskellige teknikker har gården været i stand til at perfektionere begge metoder for at opnå en tydelig sødme, med kakao- og frugtnoter og uden spor af overgæring.
En anden vigtig fordel er, at gården kan spare store mængder vandved at bruge honeyprocessing. Ved at bruge honeymetoden spares mere end 3 liter vand pr. pund kaffe. Naturlig forarbejdet kaffe behøver slet ikke vand.
Om honningbehandling:
Denne mikrolot blev behandlet ved hjælp af Black Honeyprocessing. Honningbehandling er en form for halvvasket proces, der er almindelig på tværs af Costa Rica. Forskellige betegnelser for hvid,
gul, rød og sort honning er almindeligt anvendt blandt central- og sydamerikanske kaffefarmere og henviser almindeligvis til forskelle i:
- mængden af frugtkødet der er tilbage på bønnen efter pulpning;
- hvordan bønnerne tørres (dvs. direkte sollys eller skyggefulde forhold);
- længden af tid og betingelser, hvorunder bønnerne tørres.
Her et spektrum af metoder der følges for at kategorisere de
forskellige honeymethods:
Hvid honning:
80-90% af kødet fjernes
Bønner tørres på højbede i direkte sol
Bønner tørrer hurtigt i den intense varme og pergamentet bliver hvidt i farven
Gul honning:
50% af frugtkødet fjernes
Bønner tørres under forhold med lav vind og medium sollys
Bønner rives 3 til 4 gange om dagen og tørres i op til en uge
Rød honning:
80-90% af frugtkødet forbliver på bønnen
Bønner tørres på højbede under overskyede eller skyggefuldeforhold
Bønner rives den første morgen og derefter kun en eller to gangeom eftermiddagen
Sort honning:
Frugtkødet efterlades så tæt på intakt som muligt
Bønner tørres på raised bed under fuldt skyggefulde forhold
Bønner flyttes slet ikke den første dag og rives derefter en gang om dagen; tørretiden kan tage op til tre uger.
Her er af tale om en meget sjælden og unik kaffe nærmest
likøragtig. Smagen er kompleks – en bund af mandler og lys
chokolade, whisky og hints af grapefrugt.
Der er endnu ikke nogen anmeldelser her. Vi vil være glade for hvis du vil anmelde som den første.