VENDIAKAFFE

Kun Speciality-kaffe med minimum
80 point score i SCAE's kvalitetstest

Altid friskristet kaffe

Alle kaffer ristes på eget mikroristeri
hver for sig med individuel risteprofil

Espresso

kaffebrygning med vægt

Espresso

Denne kaffedrik adskiller sig fra almindelig kaffe ved at være væsentligt mere koncentreret, både i smag og konsistens. Endvidere er den kendetegnet ved at have et fint lag af gyldent skum på toppen. Dette lag kaldes på italiensk for “crema”.

Ved at ændre på finheden og ristningen af kaffen, hvor hårdt kaffen stampes, hvilket vand, hvilke bønner og hvilken kaffemaskine, der anvendes, kan man ændre markant på smagen af espressoen. En person, der mestrer espressobrygningens kunst kaldes en barista.
Kilde: Wikipedia

Bryg på Espressomaskine

Espresso er elsket af de fleste, enten som shot eller som basis for et utal af kaffedrikke, lige fra Cortado til Cappuccino.
Denne brygningsmetode er teknisk svær, og espressomaskinen er dyr i anskaffelse – men resultatet er det hele værd. Espressomaskinen repræsenterer på mange måder en revolution når det kommer til kaffebrygning.

Det er ofte en meget avanceret (og dyr) maskine, hvilket stiller nogle helt andre krav til brugeren end hovedparten af de andre brygningsmetoder.

Grundlæggende information om espressobrygning

 • Maskinens tryk: Ca. 9 bar
 • Brug altid nyristede og friskkværnede kaffebønner. Det kunne være Wild Luwak Kopi
 • Dosering: 16-18 g kaffe til et dobbelt shot espresso
 • Tampning: Brug et tryk på ca. 12-20 kilo. Det er vigtigt at du kan levere det samme ensartet tryk fra gang til gang, så du får den samme smag i hvert et skud.
  (Er du rutineret kan du lege med hvordan variationer i trykket  påvirker det endelige resultat)
 • Formalingsgrad: Hvis kaffen løber for hurtigt igennem (tyk, lys, syrlig), så kværn finere.
  Hvis kaffen løber for igennem (mørk, bitter, evt. drypper), kværn grovere
  (Faktorer som bønnernes friskhed, ristegrad af bønnerne, ændring af temperatur osv. alle kan påvirke malingsgraden. Vær derfor opmærksom på at kværnen ofte skal indstilles)
 • Gennemløbstid: En generel betragtning er at det tager 23-28 sekunder til et dobbelt shot (60 ml espresso)
  Er gennemløbstiden hurtigere eller langsommere, vil den mest sandsynlige fejl være formalingsgraden, at kaffen skal kværnes enten grovere eller finere.

Steaming af mælk på en espressomaskine

 • Brug gerne mælk med fedtprocent på minimum 1,5 %. Vi anbefaler at man bruger cafe-mælk, da det har et højere protein indhold og giver det bedste resultat.
 • Brug en Kegleformet mælkekande med hældetud. Fyld mælk i til hvor tuden starter.
 • Tøm steamer-armen for vand før brug og efter brug.
  Husk ! det er vigtigt at du tørrer mælken af lige efter brug – ellers risikerer du at din kaffe smager af risengrød næste gang du bruger maskinen.

Tjekliste til steaming af mælk

 • Tænd steameren når den er under mælkens overflade, og sænk mælkekanden til spidsen af steamer armen er lige ved mælkens overflade, og du hører den rigtige hvislende lys.
 • Når kanden har kropstemperatur, sænk da steamer armen ned i mælken til det punkt hvor den hvislende lyd netop forsvinder. (men ikke længere ned end det! )
  Mælken skal rotere i kanden.
 • Mælken steames til den er 60-65 grader varm.
  (Har du ikke et termometer så kan du som tommelfingerregel mærke løbende på kanden og når du kun kan holde 1 sekund på kanden, før det er for varmt for hånden, sluk da steameren)
 • Bank evt. de store bobler ud, der kan være i mælken, og slyng den lidt rundt i kanden for at skabe en jævn, cremet mælk.

 Tjekliste til rengøring og vedligeholdelse

En espressomaskine kræver en del vedligeholdelse for at kunne levere et godt resultat og blive ved med at holde. Her kan man ikke springe uden om, det er simpelthen for ærgerligt at skulle kassere en dyr maskine som en konsekvens af manglende vedligeholdelse. Tjek maskinens brugsanvisning.

Scroll to Top