Denne kaffedrik adskiller sig fra almindelig kaffe ved at være væsentligt mere koncentreret, både i smag og konsistens. Endvidere er den kendetegnet ved at have et fint lag af gyldent skum på toppen. Dette lag kaldes på italiensk for “crema”. Ved at ændre på finheden og ristningen af kaffen, hvor hårdt kaffen stampes, hvilket vand, hvilke bønner og hvilken kaffemaskine, der anvendes, kan man ændre markant på smagen af espressoen. En person, der mestrer espressobrygningens kunst kaldes en barista. |
|
Bryg på Espressomaskine Espresso er elsket af de fleste, enten som shot eller som basis for et utal af kaffedrikke, lige fra Cortado til Cappuccino. Det er ofte en meget avanceret (og dyr) maskine, hvilket stiller nogle helt andre krav til brugeren end hovedparten af de andre brygningsmetoder. Grundlæggende information om espressobrygning
Steaming af mælk på en espressomaskine Brug gerne mælk med fedtprocent på minimum 1,5 %. Vi anbefaler at man bruger cafe-mælk, da det har et højere protein indhold og giver det bedste resultat. Brug en Kegleformet mælkekande med hældetud. Fyld mælk i til hvor tuden starter. Tøm steamer-armen for vand før brug og efter brug. Tjekliste til steaming af mælk Tænd steameren når den er under mælkens overflade, og sænk mælkekanden til spidsen af steamer armen er lige ved mælkens overflade, og du hører den rigtige hvislende lys. Når kanden har kropstemperatur, sænk da steamer armen ned i mælken til det punkt hvor den hvislende lyd netop forsvinder. (men ikke længere ned end det! ) Mælken steames til den er 60-65 grader varm. Bank evt. de store bobler ud, der kan være i mælken, og slyng den lidt rundt i kanden for at skabe en jævn, cremet mælk. Tjekliste til rengøring og vedligeholdelse En espressomaskine kræver en del vedligeholdelse for at kunne levere et godt resultat og blive ved med at holde. Her kan man ikke springe uden om, det er simpelthen for ærgerligt at skulle kassere en dyr maskine som en konsekvens af manglende vedligeholdelse. Tjek maskinens brugsanvisning. |